Farmàcia Balvey

L’element més singular i destacat dels fons del Museu Arxiu és la farmàcia Balvey, l’antiga apotecaria d’una llarga nissaga de farmacèutics del municipi.

La Farmàcia Balvey està formada pel mobiliari original, datat del 1780, encàrrec del farmacèutic Tomàs Parès Català. Els mobles són de fusta pintada, i presenten diferents prestatgeries amb armaris als baixos i coronades per un entaulament corregut que està alhora sostingut per columnetes, pintades imitant marbrejats al igual que les portes dels armaris. S’ acompanya de dos armaris vitrina més i dos buits o portes que antigament donaven accés a la rebotiga de l’antiga apotecaria. Al mig s’hi troba el taulell de fusta, sense pintar, aparentment de cronologia posterior i en part mutilat.

El moble de farmàcia es troba equipat amb més de 200 pots de ceràmica, datats de 1827 segons encàrrec i compra de Tomàs Balvey i Parés. Són pots d’estil imperi, en forma de copa amb peu alt i tapadora, i estan decorats amb una cartel·la rectangular en forma de draperies que contenen la inscripció resumida del contingut. A més d’aquests pots també es conserven prop de 20 pots cilíndrics, més grans i amb igual decoració, i flascons i ampolletes diverses, de vidre amb etiquetes de la Farmàcia Balvey. La majoria de pots, flascons i recipients conserven encara les substàncies antigues al seu interior.

La farmàcia es troba exposada a la segona planta, acompanyada pel llum original i d’altres elements procedents del laboratori com balances, retortes, morters, ampolles i matrassos, atuells d’aram i equips farmacèutics

Altres elements antics així com bona part del fons documental de la farmàcia van ser venuts per Tomàs Balvey Bas el 1927 al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. El conjunt que es conserva a Cardedeu va estar en ús, ubicada a l’avinguda Rei en Jaume fins el 1943. La farmàcia complerta es va incorporar al fons del museu gràcies a un intercanvi amb les nebodes de Tomàs Balvey Bas, Ramona i Maria Balvey Sagrera per part de l’Ajuntament l’any 1956, dos anys després de la mort de Tomàs Balvey.

La història de la Farmàcia Balvey, és la història d’una llarga i antiga nissaga d’apotecaris vinculats al municipi de Cardedeu. La primera referència documental és de la farmàcia Osset, fundada abans de 1660 i a càrrec de Jeroni Osset fins el 1664, any de la seva mort. La vídua, Caterina Rosselló es va casar de nou amb Marc Antoni Català, farmacèutic, seguint la tradició de vídues i pubilles d’ emmaridar-se amb farmacèutics per tal d’assegurar el manteniment del negoci familiar vetat a les dones fins avui. Un cop mort Marc Antoni Català, el 1698, la farmàcia va passar al seu fill Tomàs Català, d’ aquests a la seva filla i pubilla Ramona Català casada amb Josep Parés Serra, també farmacèutic, que es va fer càrrec de la farmàcia a la mort del sogre, el 1748. Aquell any, la botiga es va traslladar de l’antic carrer major – avui Teresa Oller – al carrer de Sant Mus – avui carretera de Cànoves – moment en que es va encarregar el mobiliari actualment conservat. La farmàcia va continuar a mans del fill d’ambdós Tomàs Parés Català fins el 1810, any de la seva mort. Llavors va passar a mans de Jaume Balvey i Sans, casat amb la filla i pubilla de Tomàs Parés, Victòria Parés. El seu fill Tomàs Balvey i Parés va ser doctor, catedràtic i degà i fundador del Col·legi de Sant Victòria de Farmàcia de Barcelona. Va regentar l’apotecaria de Cardedeu des del 1828 fins el 1852, i en va promoure la renovació de l’apotecaria, encarregant els actuals pots i flascons.
El seu fill, Antoni Balvey i Martorell, doctor en ciències, professor de segona ensenyança i químic analític del partit Judicial de Granollers, va continuar al capdavant de la farmàcia, traslladada el 1868 a la carretera de Caldes – actual Av. Rei en Jaume – . A la seva mort, el 1880, de la farmàcia se’n va fer càrrec Tomàs Balvey i Bas, fundador del Museu Arxiu.

El 1928, a proposta del degà de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Tomàs Balvey es va vendre l’ antiga col·lecció d’objectes relacionats amb l’oficina d’apotecaria més antiga, que ingressen en el fons del Col·legi d’Apotecaris Provincial, i que alhora cedeixen a l’Ajuntament de Barcelona perquè una part quedi exposada en la farmàcia del Poble Espanyol, amb motiu de l’Exposició Universal de l’any 1929. Actualment, i des de 1997, aquest fons antic es troba a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
A la mort de Tomàs Balvey, sense descendents, la farmàcia en actiu fins el 1943 va passar a formar part del Museu Arxiu Tomàs Balvey de titularitat municipal.