Col·leccions

Les col·leccions del Museu Arxiu Tomàs Balvey estan impregnades d’un esperit arxiver i museístic característic del segle XIX, marcades per una gran heterogeneïtat, a mig camí entre els gabinets de curiositats d’època romàntica i els museus d’etnologia més moderns, que testimonien l’interès i la personalitat del seu creador, Tomàs Balvey i Bas.

El Museu Arxiu Tomàs Balvey conserva un fons històric variat, etnogràfic i artístic relatiu a la història de la vila de Cardedeu. Com a element més singular, hi ha el conjunt de la farmàcia Balvey (datada del 1780), formada pel mobiliari original i per la col·lecció de pots i d’estris destinats a l’elaboració i la conservació de pocions i medicaments.

Del fons històric i d’arxiu, cal assenyalar l’important fons bibliogràfic en què destaquen el conjunt de pergamins (s. X-XIV), els testimonis materials procedents de la vil·la romana del Pla de les Parets (Cardedeu) i també la sèrie d’elements arquitectònics provinents d’edificis de la vila: llindes, capitells, finestres.

La secció etnogràfica aplega una selecció d’indumentària i d’ornaments personals (s. XIX i XX), una col·lecció de ventalls, una d’objectes decoratius i de la vida quotidiana, una col·lecció d’eines i d’oficis tradicionals: boter, sabater, pagès, espardenyer, planxadora, terrissaire…, i una nombrosa mostra de ceràmica catalana del segle XVI al XIX.

Dins del fons del Museu, són remarcables també els elements de mobiliari, entre els quals hi ha un llit (s. XVIII) i una caixa de mariner policromats; la col·lecció d’imatgeria religiosa formada, entre altres, per una imatge de la Mare de Déu gòtica del castell de la Roca i una de barroca de la parròquia de Cardedeu, i una àmplia col·lecció d’armes de foc.

Una selecció d’aquest fons, organitzada en col·leccions i amb l’objectiu de donar a conèixer l’esperit fundacional i recol·lector del creador del Museu Tomàs Balvey, és la base de l’exposició permanent dedicada a Tomàs Balvey col·leccionista. La resta d’elements i d’objectes es troben en dipòsits i magatzems oberts als investigadors prèvia sol·licitud.